fot.unsplash.com

Praca kelnerki jest często wybierana przez osoby młode, które szukają swojego pierwszego doświadczenia. Nie wydaje się być ona skomplikowana, ani trudna. Często jednak gastronomia rządzi się własnymi prawami. Warto wiedzieć, co może cię ewentualnie czekać, na co się szykować i kto nada się do tego typu pracy. Wszystkie te istotne kwestie poruszymy dzisiaj, tak, abyś miał 100% pewność, że wiesz, na co się piszesz. Zaczynajmy! 

Praca kelnerki – na czym polega?

W teorii praca kelnerki wydaje się być prosta i oczywista. Ma ona za zadanie roznosić napoje, obiady i desery klientom, którzy siedzą przy stoliku. W praktyce jednak często wygląda to inaczej. Kelnerka w gastronomii często pracuje na kilka „etatów”. Poza obsługą gości, robi też za barmana, sprzątaczkę, osobę na zmywaku czy nawet zdarzyć się jej może przygotowanie mniej skomplikowanych posiłków lub deserów. Choć nie do końca powinno tak być, nic nie da się z tym zrobić, dlatego warto już na rozmowie kwalifikacyjnej zadać pytanie – „Co będzie należało do moich obowiązków?„. Unikniesz wtedy ewentualnych nieprzyjemności i masz 100% świadomości tego co będziesz robić w skali dnia. O co jeszcze warto zapytać na rozmowie?

fot.unsplash.com

Warto także poruszyć kwestię ubioru. Każdy lokal rządzi się swoimi prawami. Przykładowo, kelnerka na wesele będzie inaczej ubrana niż kelnerka w nowym, popularnym barze czy pubie. Wiele dziewczyn decyduje się także na kelnerowanie w night-clubach. Jest to dobra opcja na szybki zarobek, jako że napiwki w takich miejscach potrafią być większe niż sam drink, który musisz komuś zanieść do stolika. Wbrew panującej opinii, pracując w takim miejscu, wcale nie musisz mieć na sobie szpilek i krótkich spodenek. Każda kelnerka ma wyglądać schludnie. Taki jest wymóg. Należy dbać o higienę i dobrze się prezentować. Nie musisz od razu malować się rano godzinę, to jest zbędne, zwłaszcza kiedy na dworze pogoda jest bardzo ciepła.

Praca kelnerki – wymagania

Jaka ma być idealna kelnerka? Czy wygląd ma znaczenie? Nie, absolutnie nie ma. Kelnerka, jak już wyżej wspominaliśmy musi być schludna. Ta zasada tyczy się także panów, którzy kelnerują w lokalach. Ubranie ma być czyste, wyprane i niewyzywające. Skąpe bluzki czy spodenki absolutnie się nie sprawdzą. Zazwyczaj kelnerki proszone są o białą górę i czarny dół, choć może to się zmienić w zależności od restauracji czy baru. Te nowsze miejsca, które są otwierane w popularnych lokalizacjach, coraz częściej pozwalają na inny strój i wymagają jedynie założenie fartuszka na górę. Kolejna kwestia to buty. Buty dla kelnerki czy kelnera muszą być wygodne, w końcu będziesz w nich przez wiele godzin. Najlepszy sposób to zaobserwować obsługę w restauracji, do której się udajesz. Czy widzisz, aby oni odpoczywali? To się raczej rzadko zdarza.

fot.unsplash.com

Klienci bywają różni. Jeśli masz znajomych, którzy pracują w gastronomi poproś ich o opowiedzenie ci kilku historii z klientami z którymi mieli styczność. Zobaczysz sam, że otworzysz prawdziwą puszkę pandory. Nawet w sieci możesz znaleźć historię od ludzi i tego co przeżyli pracując jako obsługa jakiegoś lokalu. Ważne, aby nie dać wyprowadzić się z równowagi. Choć zasada „klient ma zawsze racje” nie jest do końca prawdziwa, wciąż nie oznacza to, że możesz się z nim wykłócać. Nawet jeśli on próbuje zrobić awanturę i w twoim kierunku lecą przykre słowa. W najgorszym wypadku prosisz swojego przełożonego o pomoc, tak, aby załatwił to on w jak najlepszy sposób.

Jak sam widzisz, praca kelnerki czy kelnera nie należy do prostych. Gdy się o tym czyta, nie wydaje się to, aż tak trudne i skomplikowane, jednak gdy dojdzie już do samego wykonania obowiązków, szybko przekonasz się jak męczące potrafi to być, a chwilowa przerwa, absolutnie nie pomaga ci wrócić do żywych. Jest to jednak praca, do której nie jest wymagane żadne doświadczenie. Wiele restauracji oferuje także elastyczne godziny pracy, które możesz dostosować do swoich własnych spraw jak szkoła, uczelnia itp. Warto z tego skorzystać, w końcu taka okazja może się drugi raz nie trafić.