Pracą dietetyka zainteresowane są w większości osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia i dla których ćwiczenie i zdrowe odżywianie się jest pasją. Wiele osób oczekuje, jednak że ich praca będzie nie tylko interesująca, ale również dobrze płatna, a niskie zarobki mogą znacznie ich zniechęcić. Osoby planujące karierę dietetyka zazwyczaj nie posiadają tych obaw, ponieważ panuje przekonanie, że kierunki medyczne są dobrze płatne. Jednak czy rzeczywiście tak jest?
Ile zarabia dietetyk?
Co drugi dietetyk w Polsce zarabia w granicach od 2690 PLN do 3730 PLN brutto, co oznacza, że średnie zarobki dietetyka wynoszą 3180 PLN brutto. Aż 25% specjalistów w tej dziedzinie zarabia powyżej podanego przedziału, a badanie z 2019 wykazały, że około 15% dietetyków zarabia powyżej średniej krajowej.
Ile zarabia dietetyka za granicą?
Zarobki dietetyka w Polsce mogą być dość zniechęcające. Warto pamiętać, że zależą one od wielu czynników takich jak doświadczenia, staż pracy, czy miejsce zatrudnienia, dlatego wyższą pensję zdobywa się zazwyczaj po przepracowaniu kilku lat w zawodzie. Wiele osób, jednak chciałoby wyższych zarobków na start, dlatego zaczynają rozważać wyjazd za granice. Średnia pensja dietetyka w Anglii wynosi około 14000 PLN brutto, natomiast w Niemczech około 17000 PLN brutto. Nie należy jednak zapominać, że ceny mieszkań, czy ceny produktów spożywczych w tych krajach mogą być znacznie wyższe niż w Polsce. W stanie Kalifornia w Stanach zjednoczonych dietetyk zarabia średnio około 58229 dolarów rocznie, co wydaje się dużą pensję, jednak biorąc pod uwagę koszty życia w Kalifornii, pensja ta może okazać się niesatysfakcjonująca. W miejscach uznawanych za bardzo drogie np. Nowy Jork, czy Hollywood za „dobrą pensję” uznaje się pensje w wysokości ok. 200000 do 300000 dolarów rocznie.
Gdzie może pracować dietetyk?
Absolwent studiów o kierunku dietetyka ma dość szerokie możliwości. Dietetycy mogą pracować nie tylko w szpitalach, czy przychodniach, ale również w np. klubach fitness, sklepach ze zdrową żywnością, firmach cateringowych, sanatoriach, stołówkach szkolnych, czy firmach zajmujących się produkcją żywności. Poza tym istnieje również możliwość założenia własnej działalności w postaci np. prywatnego gabinetu. Wiedza z dziedziny dietetyki może również przydać się osobą, które nie planują podjęcia pracy w tym zawodzie. Złe odżywianie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych, dlatego specjaliści z różnych dziedzin, którzy posiadają podstawowe informacje na temat zbilansowanej diety przyciągną do siebie wielu klientów.
Na czym polega praca dietetyka?
Dietetyk zajmuje się przede wszystkim układaniem placów żywieniowych i udzielaniem porad dotyczących utrzymanie zbilansowanej diety i przyrządzania posiłków. Wbrew powszechnej opinii z porad dietetyka korzystają nie tylko osoby, które chcą zrzucić na wadze, ale również sportowcy, czy osoby cierpiące na choroby, przez które wymagają specjalnej diety. Praca dietetyka nie jest prosta biorąc pod uwagę, że układając jadłospis musi on pamiętać o wszystkich preferencjach, uczuleniach i chorobach pacjenta, a także o poziomie jego aktywności, trybie życia i nawykach żywieniowych. Jednak stworzona dieta musi być również realistyczna, ponieważ wiele osób nie będzie w stanie przestrzegać bardzo restrykcyjnej diety, która nigdy nie pozwala na jedzenie słodyczy, czy przekąsek. Dodatkowo dietetyk musi monitorować np. wagę pacjenta, czy procent masy tłuszczowej i mięśniowej. Wielu dietetyków zajmuje się pracą z całymi grupami, a nie z indywidualnymi pacjentami. W tym przypadku wzięcie pod uwagę indywidualnych preferencji jest niemożliwe, dlatego przy układaniu takiej diety należy opierać się m.in. wieku grupy, czy stanie zdrowia większości osób w grupie, a najważniejszym aspektem tej diety jest to, żeby posiadała wszystkie potrzebne wartości odżywcze i odpowiednią ilość kalorii.